Framvagnsbalken

Subframen låg som sagt färdigkonstruerad i datorn under nästan ett år innan det var dags att faktiskt sätta igång med den. När det väl var dags att sätta ihop den gick det på ett (långt) meckpass innan den kunde betraktas som färdig för helsvetsning.


Ovan; En hög med profiler kapades upp och gjordes i ordning. Detta är ju den stora fördelen med CAD – man bygger efter ritningen och behöver inte mäta tretton gånger för att vara säker på att allt fick plats, vilket kortar byggtiden avsevärt.

Nedan; Likaså har svarven fått arbeta lite innan det var dags att bygga framvagnen på riktigt. Infästningar för styrväxel, länkarmar osv sker alltså genom båda väggarna på profilen för att maximal styvhet. Nya subframebussningar svarvades också till och nya skruvar köptes. Funderade på att hålborra skruvarna för att spara vikt, men orkade inte räkna på de inblandade lasterna, så det lämnades orörda.

Nedan; Som alltid är det svårt med svetsfixturer och hur ambitiösa dessa skall bli. Eftersom detta är lite av ett budgetprojekt, finns det inte utrymme för stora påkostade fixturer utan istället får man jobba med det som finns. Eftersom det var kritiskt med hålens inbördes placering, borrades dessa istället efter att framvagnsbryggan svetsat.

Ovan (igen…); Fast det blev ju trots allt en ganska fancy fixtur ändå. Plattan mäter 500x800x25mm och har M12-hål borrade med 100mm mellanrum. Fungerar väldigt bra som all-roundfixtur när något skall svetsas…

Nedan; Alla fickor grundas såklart. Även hål borras så att risken för frostsprängningar undviks.

Nedan; Hålen borrades som sagt efter att bryggan svetsats klart. På så sätt kommer alla hålen med inbördes korrekta placeringar. Eftersom det i detta fall handlar om inre länkarmsinfästning och styrväxel är det väldigt bra att ha kända mått mellan dessa hål. Det sparar en hel del arbete och huvudkliande när det är dags att shimsa bump-steer senare.
Hålen för länkarmarna borrades 0,5mm under angiven dimension och brotschades därefter till korrekt håldiameter för att inte riskera att hålen blir för stora för skruvarna. Den skarpsynte ser att det både finns horisontella och vertikala hål för infästning av länkarmarna. De horisontella är för vanliga polyurethanbussningar, medans de vertikala är för länkhuvuden (som då medför att infästningen plötsligt kan shimsas uppåt och nedåt om det skulle behövas.

Nedan; Slutresultatet skäms verkligen inte för sig. Helt klart över förväntan. Tillsammans med stagen som går bakåt på ramen och möter upp vid de inre karossfästena kommer ramens vridstyvhet (som är hela chassiets akilleshäl) förbättras radikalt!

7 svar på “Framvagnsbalken”

  1. Jag måste återigen passa på att säga hur gad jag blir när jag ser hur otroligt väl genomtänkt allt är 🙂

  2. Jag borde väl kanske be om ursäkt för att jag glömde ett ”L” i ”glad”, men jag anser att det kompenseras av att det står ”Sträng” i fältet ovan om man klickar på ”Ändra” 😀

  3. Tack!
    Ja, det ligger en hel del arbete och tankeverksamhet bakom. Kul att det uppmärksammas!
    Ett par tusen timmar är redan förbrukade i projektet som sagt…

  4. Kul att det går framåt. Planeras det någon uppmätning av chassits styvhet när du har alla nödvändiga delar tillverkade?

  5. Egentligen skulle karossen mätts innan burbygget påbörjades, för att därefter kontrolleras efter buren och till sist när även framvagnen var monterad.
    Detta är dock lite tidsödande, och istället valde jag att fokusera på att få klart bilen så fort som möjligt (2015 närmar sig med stormsteg…).
    En hyfsat enkel mätfixtur finns dock i datorn, så skulle jag få lite tid över efter att framvagnen är monterad kan en mätning göras då. Det hade trots allt varit intressant att se – 20000Nm/º är ju en våt dröm!

  6. Hur har du tänkt att säkra skruvförbanden i hjulupphängningen?

    Nyloc?
    Loctite?
    Metalltråd?
    Låsbleck?
    Nord-lock?

  7. Med svets?
    Skämt i sido har jag inte riktigt tänkt på det än. De flesta av de gamla skruvförbanden var bara momentdragna och jag kan inte se att mer än så behövs.
    I bakvagnen blir det nyloc eftersom jag inte hittade något annat i 5/8″ UNF, även om jag inte är jätteförtjust i just nyloc.

Visa din uppskattning - Kommentera gärna