Bakvagn, förstudie

För att få en uppfattning om hur en sådan här konstruktion hade kunnat se ut, scannades internet rätt friskt på andra projekt som körde dedioner. Tyvärr är det ju dock mest flugviktare (typ lotus super seven och andra lådbilar) som kör med dedioner och det är inte riktigt jämförbart med min blivande supertanker. Inte bara är super sevenbilarna lättare, utan de har inte alls samma effektuttag som småtrimmade amerikanare brukar kunna krama ut.

[singlepic id=419 w=600 h=450 float=]

Ovan: Här är en version där ägaren har ungefär samma problem som jag – diffklumpen sitter i vägen för konstruktionen, varför man får svepa bakvagnen kring diffklumpen. Den böjda formen skapar i sin tur lustiga deformationer under belastning vilket leder till toe- och camberförändringar.

Nedan: Här är också en version. Man kan fråga sig varför tillverkaren valt att ha så många bockar på röret? En smidigare lösning hade varit att göra bakaxelröret V-format som bilden ovanför. Nåja, tur att i alla fall jag vet allt och kan peka på fel som alla andra gör. Själv är jag perfekt, så min bakvagn kommer ju självklart bli kompromissfri. Not.

[singlepic id=420 w=600 h=400 float=]

Efter att nödvändiga konstruktionsmått hade tagits, kördes varierande lastfall på olika konstruktionsidéer för att se vad som kunde vara en bra väg att gå. Låg vikt skall kombineras med vridstyvhet, en kombination som ibland har svårt för att gå hand i hand. Eftersom det mesta av drivaxelmomentet går genom diffklumpen och inte dedionen, är det egentligen ”bara” momentet från bromsarna (och ett gäng krafter hit och dit) som påverkar den. Detta skiljer dedionen från en stel bakaxel, där alla krafter går genom axeln och vidare in i karossen via länkarna som den är upphängd i.

[singlepic id=421 w=600 h=500 float=]

Ovan: Som sagt, ett gäng sådana här olika simuleringar har körts på en rad olika konstruktioner.

 

[singlepic id=447 w=590 h=1000 float=]

Nåväl, någon gång får man sluta snacka och börja konstruera också. På bilden syns Lincolnspindeln, drivaxelhub (röd) samt nav (grön) och en plåtlåda som ger möjlighet att justera camber och toe på enkelt sätt. ”Plåtlådan” ritades i 4mm-plåt. Lite överdimensionerat, 3mm hade räckt lång väg, men å andra sidan blir det ingen tvekan om styvheten på detaljen, trots att profilen är öppen.

Plåtdetaljen monteras mot dedionen med skruvarna och shimsas beroende på hur mycket toe man vill ha. Spindeln kan sedan rotera i plåtdetaljen vilket gör att camber kan justeras med ett simpelt vantstag. Smidigt!

 

Det lönar sig att snoka omkring på nätet när det man konstruerar eget. Oftast brukar någon annan redan ha gjort misstagen man själv håller på att göra. Läser man bara på lite innan, kan man klara sig långt utan att göra några större misstag (känns som om jag kommer få äta upp det påståendet allt eftersom jag måste ändra på mina egna konstruktioner…).

<Läsvärt angående dedionkonstruktioner>

http://rejsa.nu/forum/viewtopic.php?t=13793&postdays=0&postorder=asc&start=63

http://rejsa.nu/forum/viewtopic.php?p=575158&sid=6eec3ce9242479a9753772d587f5a344

http://rejsa.nu/forum/viewtopic.php?t=12357&postdays=0&postorder=asc&start=0

http://rejsa.nu/forum/viewtopic.php?t=23209

4 svar på “Bakvagn, förstudie”

  1. Aston Martin körde De Dion på sina Virage/Vantage under 90-talet. 600 hästar/813 nm som värst, och på en bil som vägde över två ton så nog finns det biffiga De Dion-axlar också.

  2. Se där! Det var faktiskt mer än vad jag visste.
    Bakvagnen som du länkar till verkar vara upphängd i tre längsgående stag där det övre sitter väldigt intressant. Jag funderar nämligen i dagsläget på om man hade kunnat förskjuta det från centrum för att inte behöva ha frigång för diffen (vilket gör att det tredje staget hamnar aphögt upp).

    Tack för infon!

  3. Anders :Se där! Det var faktiskt mer än vad jag visste.Bakvagnen som du länkar till verkar vara upphängd i tre längsgående stag där det övre sitter väldigt intressant. Jag funderar nämligen i dagsläget på om man hade kunnat förskjuta det från centrum för att inte behöva ha frigång för diffen (vilket gör att det tredje staget hamnar aphögt upp).
    Tack för infon!

    Nja, nog tycker jag att det ser ut som en vanlig fyrlänk med de övre stagen fästa i ”fjäderskålarna” och en wattlänk..

Visa din uppskattning - Kommentera gärna